Srpski tekstilni proizvodi na tržištu Poljske

Sedam tekstilnih kompanija iz Srbije, koje učestvuju u aktivnostima Programa za jačanje ekonomske sigurnosti Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), potpisaće ugovor sa poljskom kompanijom "Prelic" koja će biti ekskluzivni distributer proizvodnog asortimana ovih firmi na tržištu Poljske, saopštio je danas USAID. Ugovor sa poljskim partnerom kojim se omogućava ulazak srpskih tekstilnih preduzeća na tržište Poljske, biće potpisan tokom Međunarodnog robnog sajma u Poznanju, jednog od najvećih poljskih sajmova koji se održava od 1. do 3. marta, a na kojem će izlagati sedam srpskih kompanija. Ovih sedam kompanija članice su Asocijacije tekstilnih proizvođača iz Sandžaka, sa kojima je USAID kroz strateško partnerstvo obezbedio logističku i finansijsku pomoć kako bi došlo do realizacije ovog ugovora...

Srpski tekstilni proizvodi na tržištu PoljskeSedam tekstilnih kompanija iz Srbije, koje učestvuju u aktivnostima Programa za jačanje ekonomske sigurnosti Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), potpisaće ugovor sa poljskom kompanijom "Prelic" koja će biti ekskluzivni distributer proizvodnog asortimana ovih firmi na tržištu Poljske, saopštio je danas USAID.

Ugovor sa poljskim partnerom kojim se omogućava ulazak srpskih tekstilnih preduzeća na tržište Poljske, biće potpisan tokom Međunarodnog robnog sajma u Poznanju, jednog od najvećih poljskih sajmova koji se održava od 1. do 3. marta, a na kojem će izlagati sedam srpskih kompanija.

Ovih sedam kompanija članice su Asocijacije tekstilnih proizvođača iz Sandžaka, sa kojima je USAID kroz strateško partnerstvo obezbedio logističku i finansijsku pomoć kako bi došlo do realizacije ovog ugovora.

Na sajmu u Poznanju izlagaće kompanije, članice ASSTEX - Maxers, Stig, Benneli, Classx, Big Boys, Bros i Exact, navedeno je u saopštenju.

Ulazak kompanija iz Sandžaka na tržište Poljske je rezultat devetomesečne kampanje koju je vodio Program za jačanje ekonomske sigurnosti USAID uz podršku ambasade Srbije u Varšavi.

Kampanja je počela pregovorima o saradnji sa predstavnicima Ambasade Poljske u Beogradu, a nastavljena je u oktobru 2010. godine kada su uz pomoć USAID sandžački tekstilci otputovali na inicijalne pregovore sa predstavnicima poljskih maloprodajnih i veleprodajnih lanaca i preduzeća, što je u isto vreme bila i prva trgovačka misija srpskih preduzeća u Poljsku nakon 20 godina.

USAID je osmislio ovakve trgovačke misije tokom kojih se unapred stvaraju kontakti između privrednika kao jedan od metoda za maksimizaciju učinka preduzeća na sajmovima.

Kao rezultat programa za podršku razvoju preduzeća koje sprovodi USAID, tekstilna preduzeća koja učestvuju u ovim programima ostvarila su u sred ekonomske krize rast prodaje od 14 odsto u periodu od 2007. do 2009. Godine.

Posete sajmovima su se pokazale uspešne za kompanije iz dva ekonomski najugroženija regiona Srbije - Sandžaka i južne Srbije.

Od 2008. godine do danas kompanije koje učestvuju u aktivnostima Programa za jačanje ekonomske sigurnosti USAID uspele su da ostvare prodaju u iznosu od 10 miliona američkih dolara.

Program je pomogao da 120 kompanija iz ova dva regiona osvoje nova tržišta u Turskoj, Češkoj, Rusiji, Belorusiji i sada u Poljskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik